fbpx

Vezetői minőség – enyém, tiéd, miénk

Sokszor írtunk már arról, hogy vállalati környezetben vezetőnek lenni speciális, különleges feladat. Elsősorban azért, mert nem csak magunkért, hanem másokért is vállalunk felelősséget. Aztán azért, mert vezetővé válni közel sem egyszerű és egyértelmű vállalás, hiszen ezt nem tanítják egyetemen, oktatási intézményekben. Végül azért is, mert a vezetői sikeresség megítélése összetett, bonyolult, sokszor szubjektív összefüggés rendszer. Vezetőkre szükség van, a jó vezetőket mindenki magának akarja, ám hogy mit is jelent ez, vagyis mi a vezetői minőség mértékegysége – na, ez egy igazán érdekes kérdés.

A hatékony vállalat zavarmentes együttműködésen alapul, amelynek a szakszerű vezetői kommunikáció az alapfeltétele. Így valósulhat meg, hogy 1+1 nagyobb legyen, mint kettő, vagyis a munkatársak együttműködésének összege legyen több, mintha külön-külön szorgoskodnának. Magyarul: a vezetői minőségen múlik szinte minden.

Ezért is különösen fontos, hogy minden vállalat, vállalkozás saját maga határozza meg saját vezetői minőségét: leading / leadership in… (és ide az adott cég neve helyettesíthető be). Kell egy konszenzusos minimum vezetői nívó, amelytől azt várhatjuk, hogy így biztosíthatóak lesznek üzleti céljaink, működnek a folyamatok, fejlődik, erősödik a szervezet, a közösség. Ám mivel minden vezető egyedi kombinációja a szakmai tudásnak, tapasztalatnak és különféle készségeknek, képességeknek, a közösen meghatározott minőségi norma fölött és alatt is lesznek páran, ki-ki pluszban vagy mínuszban egy-egy meghatározott kritérium tekintetében. Vagyis lesz, aki előrébb tart vezetői életgörbéje, karrier íve mentén, és lesz, aki több fejlesztést igényel. Így az átlagos elvárt szint eléréséhez személyre szabott fejlesztési programokra van szükség akár belső, akár külső erőforrások igénybevételével.

Összefoglalva tehát: kell először is egy közösen meghatározott vezetői minőségi elvárási szint. Aztán szükséges hozzá egyéni felmérési rendszert kapcsolni, hogy lássuk, ki hol tart saját pályaívén. És mindezek alapján kell személyre szabott fejlesztési program, amely nem hagyományos tréning, hanem valóban hasznos és érdemi támogatás a gyors gyakorlatba vitel érdekében. Az Ispiro Consulting fejlesztői és támogató programja ebben segít.

Kapcsolódó bejegyzések