fbpx

Road Office

Kollégám kora reggeli, egészségügyi sétájáról csatlakozik be a megbeszélésbe. Hozzászólása felkészült, átgondolt, pontos. Részvétele az értekezleten sokkal intenzívebb, mintha a mesterséges megvilágítású irodában, az asztal mellett bújna el a laptopja mögé.

A dunántúli ügyfél az autóból jelentkezik be, neki így komfortos, hogy a másfél órás útja alatt vázolja a helyzetet, aminek a rendezése miatt megkeresett. Amíg tankol, szünetet tartunk – én is iszom egy kávét közben Budapesten.

Az elmúlt másfél év nemcsak annyit tanított az üzleti életnek, hogy vannak feladatok, amiket otthonról is el lehet végezni. Azt is megmutatta, hogy a hatékonyság nem a vasalt inges, tárgyalókba betáblázott ürügy-meetingek függvénye, hanem a hozzáállásé. Aki el akar bújni a feladat elől, az irodában is megteheti. Aki viszont meg akarja csinálni, az a vonaton is tudja.

Aki a munkaideje java részét ügyfélnél tölti, tudja jól, hogy a céges iroda szerepét és funkcióját fókuszáltan érdemes használni, nem pedig közösségi melegedőnek. Egyre több olyan lehetőség van, amivel optimalizálhatjuk a munkára fordított időt és energiát. Debrecenbe vagy Szeged felé tartva órákat lehet dolgozni a vonaton, és még csak el sem fárad az ember a vezetéstől. Az sem baj, ha autóval megyünk: négyen ülünk a kocsiban, és amíg odaérünk, alaposan átbeszélhetjük, mire is kell fókuszálnunk a tárgyaláson. Hazafelé pedig azt elemezzük, hogyan sikerült mindezt megvalósítani, és mik a továbblépések.

Az optimalizálás persze vajmi keveset ér megfelelő priorizálás nélkül. Van olyan email, amit a mozgólépcsőn is megválaszolhat az ember, más leveleket jobb, ha megvitatunk a többiekkel, mert nagy a tétje. Nem arról van szó, hogy elaprózzuk, szétforgácsoljuk a feladatainkat, hanem hogy szem előtt tartva a jelentőségüket, nem helyhez és idősávhoz kötjük az elvégzésüket. Vannak, akik hatalmas íróasztalok mögött ülve sem tudnak reszponzívvá válni, megtalálják az ürügyeket, az alibikat, amivel eltakarhatják magukat. És mivel csapatban dolgozunk, adódhat úgy, hogy körzővel a térképre szúrva co-working irodát választunk, mert ezzel ötünknek-hatunknak akár tucatnyi órát is megtakaríthatunk.

Az út a cél, tartja régi mondás. Ha rendszerben gondolkodva – és itt a környezetvédelmi szempontokat is be kell hozni – tervezünk, akár a munkavégzés helyszíne is lehet. A hatékony és eredményes, nem pedig a bullshit munkáé.

Kapcsolódó bejegyzések