fbpx

Chief of Staff

Szinte minden vállalati közösségben létező dilemma, hogy a vezető, a vezetés milyen felkészültséggel, készségekkel, fókusszal szervezze meg, tartsa egyben és működtesse csapatát. Egy bűvös háromszögben bolyongunk: szakmai hozzáértés, gazdálkodási képességek, people management. Mindháromban egyszerre jónak lenni nagyon nehéz, már csak a képzési rendszer sajátosságai miatt is. Ha valaki megszerzi a szükséges szakmai ismereteket, mondjuk mérnöki területen, ehhez hozzá kellene tanulni a cégvezetés gazdasági oldalát, nem beszélve a humán erőforrás, a kommunikáció, vagyis a szervezeti lét tudnivalóiról.

Léteznek persze szupermenek, akiknek mindez egyszerre összejön, ők képességeik, adottságaik, széles érdeklődési körük, és nem utolsó sorban tehetségük és állhatatosságuk révén juthatnak fel a csúcsra. Ám legtöbbünknek kompromisszumokat kell kötnünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a közösségből. Hogyan lehet boldogulni ebben a bonyolult koordinátarendszerben? Néhány ötlet:

  • Mindenekelőtt szükséges egy olyan értérend, íratlan, de leginkább írott alapelvek rendszere, amelyben helyére tesszük a szakmai, gazdálkodási és szervezeti prioritásokat. A munkatárs, a kolléga, vagyis az emberi tényező kiemelése már önmagában segít az orientációban, segít abban, hogy ne technokrata szemlélettel, csak a gazdasági eredmények hajszolásában éljük meg a sikert.
  • Mindhárom említett képesség egyidejű jelenléte ritkán van meg egy személyben, ezért a delegálás, a feladatok, kompetenciák megosztása révén „porlasztható” a feladat. Ha mindenkinek világos, hogy a számok hajkurászása mellett, helyett az odafigyelés, a törődés, a bevonás, felhatalmazás szintén lényeges vezetői tennivaló, akkor ez ugyanúgy részévé válik a vállalati kultúrának, mint más, fontos hagyományok.
  • Ehhez pedig folyamatos, szakszerű képzésre, fejlesztésre van szükség, hogy a megvalósítás ne esetleges és szervezeti egységenként eltérő mélységű és tartalmú legyen. Így hozható létre az a speciális vezetői minőség, amelyet aztán a valódi people managementnek nevezhetünk.

Szupermenek ritkán születnek, szuper csapatok viszont kialakíthatók, ha valódi vezetőként, Chief of Staff-ként tekintünk cégünkre és az ott dolgozókra.

Kapcsolódó bejegyzések