fbpx

Hibrid közösség: fából vaskarika

Igen, már a címben letesszük a voksot. Nem, nincs hibrid közösség, még pedig azért nincs, mert minden csapat együttműködése a kiszámítható találkozásokon múlik. A „majd ha bemegyek a héten…”, a „ha már úgyis bejövök, akkor majd lehet hogy benézek hozzád” ígéretek kiszámíthatatlanok, mert az offline jelenlét óráira végtelen tennivaló torlódik: pont arra nem marad idő, amire kellene. A beszélgetésre, az interakcióra, az együttlétre. A véletlenre, a spontaneitásra, a helyzeti élményre, amikor úgy alakul, hogy kitaláljuk, megoldjuk, közösen megértjük.

Tegyük félre most nagyvonalúan a kérdéseket, hogy van-e online közösség, meg hogy akkor is jó-e ám az offline, ha a főnök nem törődik a csapattal, és alig ismerik egymást az emberek, egész nap mindenki a maga gépe mögé húzódva tesz-vesz. Sokféle online közösség van (jó és rossz is), sokféle offline (összetartó és széteső is), de hibrid közösség nincs.

Elméleti kitekintés helyett világítsuk meg ezt egy példával. Online társkereső van, hibrid vonzalom nincs. Az érzés is „jószág”: és a munkahelytől az ember nemcsak fizetést és jövőképet kap, vagy fejlődési lehetőséget és teret arra, ahol számít az, amit tesz – hanem ezen túl kapcsolatokat, és közösséget is. Bármennyire is elgépiesített munkakörnyezetben dolgozunk: emberek vagyunk, akiknek evolúciós távlatból nézve a legfontosabb, hogy mi van a társainkkal. Kapcsolatok és közösség híján érthető, hogy a feladatért – ha otthonról is elvégezheti – nincs kedve bemenni a munkavállalónak. Aki csapat híján fogaskeréknek vagy a nagy kép random pixelének érzi magát, és ezért a home office-t választja.

Találkoztunk vezetőkkel, akik már a távmunka globális elterjedése előtt is ügyeltek a csapataik egységére, összetartására, a közösen töltött idő minőségére. Nem hatalmas összegekre vagy a bölcsek kövére van szükség, hanem olyan szemléletre, ami túlmutat a napi teendők kipipálásán, és tisztában van azzal, hogy a valódi közösség ereje az, ami meglendíti az eredményeket. Ha stabil, jól teljesítő, hatékony közösségről álmodunk, ez a szemléletmód elengedhetetlen, és szerencsére meg is szerezhető.

Kapcsolódó bejegyzések