fbpx

Ossz meg és urald!

Tapasztalt vállalatvezetőkkel folytatott konzultációink során számtalan nézettel, gyakorlattal, meggyőződéssel, vezetői filozófiával találkozhattunk, egy dologban azonban szinte mindenki egyetértett: a vállalati kommunikációt kézben kell tudni tartani. Ha ezt sikerül elérni, a napi operáció, a folyamatok, a belső viszonyok mederben tarthatók. Mivel a céges struktúrák együttműködésre épülnek, az információ megosztása, áramlásának akadálymentessége kulcskérdés.

Az információ hatalom. A hatalom pedig kétélű fegyver: lehetőség és kockázat is egyben. Az információ megtartása, szűrése, csepegtetése gyakran tapasztalt eszköz a különféle hatalmi játszmákban, a céges térben is. Az, aki értékes, friss, fontos információval rendelkezik, akár saját érdekei szerint alakíthatja a helyzetet, így befolyásolhatja a függőségi viszonyokat. Sokszor el is érhető a kitűzött cél, ám ennek nagyon komoly ára lehet: a bizalom elvesztése.

A jól működő szervezetekben a feladatok, kompetenciák úgy vannak felosztva, hogy a részek egésze kiadja az elérhető optimumot. A részfeladatokkal megbízottak saját dolgukra koncentrálhatnak, mert joggal feltételezhetik, hogy mások is ezt teszik. Ez a bizalmi elv pont úgy működik, mint a közlekedésben: a zöld jelzésnél azért merek áthajtani, mert feltételezem, és bízom abban, hogy akinek pirosat mutat a lámpa, megáll, nem szeg szabályt. Tudjuk, hogy ez sajnos nem mindig van így, de statisztikailag nagyon nagy arányban bejön várakozásunk. Ha ez a bizalmi elv a szervezetben is általános, akkor az jól működő gépezetként tud működni. Ennek hajtóanyaga az információ, amely táplálja a folyamatokat, meghatározza a tennivalókat és kijelöli a viszonyítási pontokat. Ennek a hajtóanyagnak a megfelelő adagolása a kulcs. Viszont ha rosszul használjuk, például a már említett játszmákra, a feszültség fenntartására, akkor nagyon sokat ártunk a szervezetnek, a cégnek és magunknak.

Az információ hatalom, amit használjunk inkább a piaci verseny megnyerésére, a kiválóság, a minőség, az innováció megerősítésére! Vagyis osszuk meg aktívan és uraljuk a piacot!

Kapcsolódó bejegyzések