fbpx

Ha eltűnik a vállalati pletyka…

…vagy legalábbis radikálisan lecsökken, akkor is szükség van valamire, ami ellátja azokat a funkciókat, amiket korábban nyugodtan a folyosói szóbeszédre bízhatott a vezető.

Nem sokkal március közepe után kérdezte egy menedzser, hogy mit gondolunk véleményvezérek, csomópontok, hub-ok, neadjisten pletykafészkek képzéséről: ugyanis a vírushelyzet kialakulásának első heteitől elképesztő mértékű kérdés zúdult a vezetőre. Érthető, hiszen eltűntek a nem nyilvános terek: a kávézások, a dohányzások, az irodaházakban működő éttermek jelentős része bezárt, vidéki tárgyalások és projektek maradtak el, ahol útközben az autóban olyan kiadósan lehetett elemezni azokat a kérdéseket, ami a munkatársakat foglalkoztatta.

Most viszont, az online működésben, nem számíthat senki azokra a véletlenekre, amik mellésodorták a másikat, és szóba lehetett hozni az informális témákat. Ma is szóba lehet, persze: csakhogy nyúlni kell emiatt a telefonért, egyeztetni kell az online találkát, mert zoom-on, skpye-on, teams-en nem lehet összefutni. Felvételt készíteni viszont igen: nem mindegy, hogyan fogalmaz, milyen arcokat vág ilyenkor az ember.

Azt pedig százszor meggondolja majd a kolléga, hogyha a nap nyolctól ötig (hatig, hétig) betelik a formális meetingekkel, akkor fog-e még este telefonálgatni a többiekkel, vagy egyszerűbb, ha a délutáni megbeszélésen faggatjuk (nyaggatjuk) a főnököt. Hogy akkor pontosan mikor kezdődik a projekt, pontosan kik vesznek részt benne, és konkrétan mik az elvárások. Igaz, nem ezt akartuk kérdezni, hanem hogy mi a büdös francért kell elindítani egy ilyen gáz projektet egy ilyen terhelt időszakban, de a főnöktől így, ilyet ugye nem kérdezhetünk…

Ugyan még mindig előfordul, hogy meeting közben küld az egyik kolléga a másiknak egy szaftos sztorit, de most százszor jobban résen kell lenni. Egyrészt, nehogy abba a csevegésbe írja bele, ami a közös meetinghez tartozik. Másrészt, ha írás közben rászól a vezető, hogy „ez az excel most nálad van, kérlek oszd meg a képernyődet”, akkor nem kezdhet zavartan szabadkozni, hogy pillanat, pillanat, míg eltüntet minden kínos jelet a monitorjáról.

Szóval megnőtt a becsülete a pletykának, már ahogy ez a szűkös javakkal történni szokott, ha nem állnak akkora mennyiségben rendelkezésre, hogy ingyenes hozzáférhetőség esetén minden szükségletet kielégítsenek. Versenyeznek is érte mindazok, akiknek az adott pillanatban a legtöbbet éri.

Kapcsolódó bejegyzések