fbpx

Mégis, kinek az influencere?

Az influencer jelenség már csöppet sem új, mégis szeretünk még mindig újszerűként tekinteni rá – talán azért is, mert még mindig olyan keveset tudunk a témáról, mint általában az új dolgokról. A közbeszéd már a kétezres évek eleje óta emlegeti őket, a tudomány több évtizede próbálja bemérni a hatásukat, az újabb és újabb generációk egyre kívánatosabbnak gondolják, mint létezési formát.

Mégis, mire – vagy kinek – jó az influencer? Kik ők és kire, mire hatnak?

Atombiztos válasz azért sincs a kérdésre, mert túl sokféle embert értünk alatta. Hub-ot, csomópontot, megmondóembert, trendsettert, ikont és celebet, bloggert és youtubert, vállalati üdvöskét. Általában a marketing és a kommunikáció meghatározó szereplőjét, huszonegyedik századi értelemben. Hol találjuk meg, hogyan válaszuk ki, mire használjuk őket? Az attól függ, mondják a leginkább mértéktartó szakértők, és a válasz bizony igaz.

Mit csinál az influencer? Befolyásol, hatást gyakorol. (Illetve és elsősorban: ismertséget szerez.) Elsősorban informál, másodsorban szórakoztat. Ám hogy kit és miben, mikortól és meddig, az már nehezebben paraméterezhető. Mi van, ha téved?

A hatásukat nehéz mérni, ennél is nehezebb feladat, amikor azt kellene kiszámolni, hogy mennyiben ment át az üzenet az influenceren keresztül, amivel a „megbízója” látta el. Akinek felcsillant a szeme, amikor az influencerekről hallott, és arra gondolt, hogy no, ezzel a módszerrel végre sikerül több cipőt eladnia, vagy átverni a cégen az idei krízismenedzsment-issue-kat.

Kérdés, hogy az interakció önmagában elegendő-e, vagy mire van még ahhoz szükség, hogy a nap végén az influencer küldetésének sikere valóban mérhető legyen? Tartalomban nincs hiány, csatornában sem, sőt a célcsoportok is egyre pontosabban megismerhetők.

Egy baj van: a változás. Mire az instant elérés és a föl-földobott buzzword-ök korában kiforr egy igazán belevaló influencer-trend, a piacon vagy a vállalatban, addigra ez a rakoncátlan világ fogja magát és átalakul, már más érdekli, másnak hisz, más lesz neki fontos.

Vagy hiteles.

Minél többet fogunk tudni róluk, annál inkább tisztában leszünk azzal is, hogy mi az a cél, amihez más eszközt (csatornát) kell keresni.

Kapcsolódó bejegyzések