fbpx

Hibrid szervezetek, hibrid kommunikáció

A hibrid ma divatos kifejezés. A környezettudatos autós hibrid autót vásárol, a legjobb hozamot a hibrid kukorica adja, aztán biztosan van még más hibrid dolog is, ami most nem jut eszembe. És van egy új jelenség is, amelyet a Covid19 akasztott a nyakunkba: a hibrid szervezet. A járványveszély elmúltával megkezdődött az élet visszavezetése a korábbi keretek közé, ám ezek a keretek immár nem passzolnak a valósághoz. A nagy tömegben az irodába, üzembe, munkahelyre visszaáramolni szándékozó munkaerő nem teheti meg, hogy egyszer csak hétfő reggel 9 órakor megjelenik a recepción és elfoglalja korábbi, azóta kissé beporosodott asztalát, megigazítja a monitort, bekapcsolja a gépet és nekilát GDP-t termelni.

Nem teheti meg, mert a járvány itt felejtett köztünk valamit, amivel még egy jó darabig számolnunk kell: a bizalmatlanságot, a félelmet. És talán nem is baj, hiszen senki sem szeretné, ha néhány hét múlva az „ereszd meg” után ismét a „húzd meg” következne. Jön a nyár, nyitnak a sörözők, a strandok, végre bandázhatunk, összejöhetünk barátokkal, rokonokkal, kinek hiányzik az újabb szobafogság?

Ennek viszont ára van, és valljuk be, nem is kicsi. Át kell alakítani a munkakörülményeket. Az irodatérbe a korábbi létszám fele-harmada lehet csak bent egyszerre, a távolságtartást a falak között is tartani kell, és műszakokra, váltásokra, shiftekre kell osztani a csapatokat. Ez pedig azt jelenti, hogy mostantól lesznek olyan kollégák, akikkel nem, vagy csak ritkán fogunk találkozni, még akkor is, ha munkaügyben dolgunk volna egymással. Hogyan működhet ez?

Itt jön a képbe a hibrid szervezet. Hibrid, hiszen egyik része fizikailag, másik része virtuálisan lesz csal jelen. Ez pedig számos feladatot jelent a vezetés, egyben a vállalati kommunikáció részére. Leginkább azt, hogy hogyan tudjuk újraépíteni, fenntartani és működtetni az együttműködést, az információcserét. Hozzá kell szoknunk, hogy egy megbeszélésen a részvevők egy részét a képernyőn üdvözölhetjük, hogy a konferenciahívások funkciót bizony minden mobiltelefont használónak ismernie kell majd, hogy a csoportmunkához most már tényleg muszáj lesz megfelelő alkalmazásokat, technikát is bevetni, különben tényleg bele fogunk bolondulni a levélláncokban burjánzó dokumentumverziók követésébe.

A hibrid közösségek összetartása sem lesz egyszerű: az informális kommunikáció spontán alkalmai lecsökkennek, alcsoportokra korlátozódnak, sokan kizárva érezhetik majd magukat, és ez nem lesz jó hatással a csapatszellemre sem.

Hibrid világ jön, nekünk pedig meg kell majd tanulnunk, hogy ebből hogyan hozzuk ki a legtöbbet.

Kapcsolódó bejegyzések