fbpx

A pletyka, ha rongál

Máté tíz hónappal ezelőtt érkezett a tanácsadó céghez, az informatikus csapat vezetője lett. Az átlagosnál valamivel kimértebb, megfontoltabb típus, kiváló szakember, ígéretesen alakuló vezető. Mindaddig, amíg… fülébe nem jutott, hogy több kollégája szerint drogot fogyaszt, sőt, nemegyszer a szer hatása alatt jön be dolgozni.
Az első reakció a megrökönyödés volt, az őszinte döbbenet – ezt látta meg rögtön az arcán is a főnöke, az igazgató, akitől megtudta a hírt. Az igazgató biztos volt abban, hogy Máté drogfogyasztása merő rágalom, a fiatal férfi hüledező arcát látva még erősebb lett a meggyőződése. Gondolkodni kezdtek, mit lehet tenni a helyzettel. A cég – pár tucatnyi kolléga – lassan két csapatra bomlott, vagyis polarizálódtak a vélemények: kábé harmincan tudták, hogy Mátét igaztalanul rágalmazzák, a többiek viszont abban voltak biztosak, hogy szert használ.
A hetekig húzódó helyzet lassan eszkalálódott: mediátort, coach-ot, facilitátort is hívtak, hogy a mélyben csordogáló információkat felszínre hozzák, közösen elemezzék, kitalálják, mit lehet ilyenkor tenni. Meg is kezdődtek a változások, bár a háttérből továbbra is érkeztek információk, hogy néhány ember szerint még mindig van alapja a fúrásnak, az intrikának, a mobbingnak.
Lassan ők is megváltoztatták a véleményüket – ám Máté addigra már összepakolt. Eldöntötte, hogy nem vesződik a többiek meggyőzésével, nem fog mentegetőzni. Van hová mennie: a szaktudása, az eddigi pályája miatt azonnal el fog kelni a munkaerőpiacon. “Csak pletyka volt!” – lépett oda hozzá szomorúan egy munkatársa, akinek különösen fájt Máté távozása. “Ó, nem: válaszolt a férfi. – Ez ugyanis rágalom, és arra vonatkozik jogszabály.”
Nehezen fognak szerezni a helyére embert. Őt is hosszú hónapok alatt találta meg a fejvadász – és lehet, hogy az új jelöltek között elterjed majd a pletyka, hogy az elődjüket dílerkedéssel vádolta a kollektíva.
A szóbeszéd, a rágalom közvetve és közvetlenül is rongálhatja a vállalat erőforrásait. Mert nemcsak az számít erőforrás-rongálásnak, ha égve marad a villany, bekapcsolva a gép, eltűnnek a mosdóból, a büféből az eszközök. Amikor az intrika egy olyan komplex felületet vesz célba, mint az emberi erőforrás, akkor azzal sokkal nagyobb károkat okoz, mint gondolnánk. Még egy középfokú szakember pótlása is rengeteg pénzbe kerül, de ezen felül vannak más, nehezebben kalkulálható költségek. A közösségek, csapatok összetartása, törékenysége. Az emberek hite egymásban, a csapatban. Különösen drága portéka a bizalom. Bármilyen kicsiny mértékben is sérül, javításának költsége mindig sokszorosa lesz az eredeti állapot fenntartását biztosító forrásoknak.
És mit nyer a támadó? Általában semmit. Néha előfordul, hogy átmenetileg megerősíti a pozícióját, és mások is félni kezdenek tőle, a befolyásolásától. Azonban hosszú távon az derül ki, hogy Máté – és a hozzá hasonló tudású szakemberek – hiánya nemcsak a céges eredményekben jelentkező veszteség, hanem a kollégák számára is.
Milyen üzenete van ennek a történetnek? Egy vállalat kritikus eleme a kommunikáció. Csak úgy pletykássá nem válik egy szervezet, ahhoz olyan romboló normáknak is gyökeret kell verniük, amely eltűri, elnézi az ilyen jellegű közösségi magatartást. Ahol gonosz pletykák terjedhetnek, ott a formális, munkakommunikáció is komoly veszélyben van. Mint egy beteg növény, lassan, de módszeresen pusztul el a szervezet. Vagyis ez már vezetői feladat, hiszen a cég megítélését, reputációját, hatékonyságát, sikerességét, akár létét is veszélyeztetheti. Részletesebben a pletykakontroll weboldalon tárgyaljuk a témát.

Kapcsolódó bejegyzések