fbpx

Fontos ügyeket is márkázni kell

A márkázásról, a márka megkülönböztetést, figyelemfelkeltést szolgáló szerepéről rengeteget olvasni, hallani. Nem is vitás, hogy a modern üzleti életben meghatározó szerepe van. A termékek, szolgáltatások, illetve vállalatok, valamint személyek brandingjén felül egyre komolyabb figyelem hárul olyan, vállalatok számára fontos dolgok, ügyek tudatos márkázására is, mint például egy változás, átszervezés, alkalmazás bevezetés, vagy struktúraváltás. Miért is van ez így?

A vállalatban dolgozók együttműködő közösséget alkotnak, egymásra vannak utalva. Ezért is értékelődik föl manapság a versenyző karakterekkel szemben az együttműködni képes és hajlandó személyiségek megtalálása. Az együttműködést azonban vezérelni, irányítani kell, amelyben időnként megváltoznak a szabályok, átalakulnak a viszonyítási pontok, új eszközök kerülnek bevezetésre, vagy éppen új személyek kerülnek a csapatba. Egy-egy ilyen változtatást – természetünknél fogva – viszonylag nehezen viselünk, hiszen ösztönösen a biztonságot, a kiszámíthatóságot keressük. Még akkor is így van ez, ha maga a változás elvileg kedvező ránk nézve. Hogyan lehet mégis a lehető legkisebb stressz mellett megvalósítani a tervezett változtatásokat? Ügyek márkázásával.

Az ügyek márkázása (issue communications) az adott dolog kommunikációs felépítését jelenti. Nem elég jól kitalálni valamit, ahhoz meg is kell nyerni a közösséget, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy projektet támogat a csapat, vagy épen ellenkezőleg, ellenáll annak, és minden lehetséges ponton gátolja a megvalósítást. Gondolom, akinek volt már szerencséje SAP bevezetést, lean szemlélet általánossá tételét, informatikai platformváltást, szervezeti átalakítást levezényelni, vagy átélni. Bőven lenne mesélni valója vicces, meglepő, elképesztő, vagy akár morbid szervezeti, vagy egyéni reakciókról.

Jó hírünk van: mi tudjuk, hogy lehet mindezt elkerülni, megelőzni. Projekt kommunikációs koncepciónkkal sok fejfájást, felesleges energiát és költséget takaríthat meg.

Kapcsolódó bejegyzések