fbpx

Tartalékok a vállalati folyamatokban

Az elmúlt két-három évben kétségbeesett jelzéseket hallhatunk vállalatoknál, konferenciákon is arról, hogy a fluktuáció miatt elfogytak a tartalékok. Holott korántsem biztos, hogy ez így van. Nézzük meg egy hasonlattal, milyen lehetőségeink vannak még!

A számítástechnikában a fájlrendszer-töredezettség (file system fragmentation), vagy más néven fájlrendszer-öregedés azt jelenti, hogy egy fájlhoz tartozó adatok nem folytonosan (szekvenciálisan), hanem több, egymástól elkülönülő részletben (fragmentekben) vannak tárolva az adathordozón. A fájlrendszer-töredezettség megnöveli a merevlemez-fej mozgásainak számát, ami csökkentheti az elérési és átviteli sebességet (forrás: wikipédia)

Hasonlóan kell elképzelni a vállalaton belüli folyamatokat: az idő előre haladtával, a peremfeltételek folyamatos változása miatt egyre több ponton észlelhetünk töréseket, megakadásokat, amelyeket először csak alkalmanként, aztán egyre inkább rendszer szinten kell áthidalni, kipótolni, meghaladni. Végül elérjük a működésképtelenség határát, amelynek lenyomata emberi oldalon konfliktus, stressz, működési oldalon pedig időveszteség és indokolatlan költség lesz. Mondani sem kell, mindez mennyire káros az egész szervezetre nézve.

A vállalati szervezetek az elmúlt időszakban a mennyiségi bővülés korát élték, a gazdasági növekedés, a kedvező piaci környezet folyamatosan igényelte az újabb erőforrások bevonását. Ez viszont a munkaerőpiac kiszáradása miatt egyre nehezebben volt megvalósítható, hiszen a megfelelően képzett munkaerő egyre ritkábbá, így egyre drágábbá vált.

Úgy tűnik, újabb változások közelednek: egyes gazdaságok belassultak, és a rég óta várt piaci konszolidáció is érezhető közelségbe került. Ennek rövid távon kedvező hatásai is lehetnek a vállalatok működésére, hiszen átmenetileg csökkenhet az újabb és újabb munkaerő mindenáron való beemelésének kényszere, vagyis a mennyiségi nyomás. Ám ezzel egy időben előtérbe kerül a meglévő erőforrások, a kiépített struktúrák, folyamatok hatékonyabb felhasználásának, kihasználásának igénye. És itt ékezünk meg a felvezetésben példaként említett töredezettség mentesítéshez.

Nagyon úgy tűnik, hogy most a minőségi bővülés időszaka vár ránk. Rendet kell raknunk házon belül, áttekinteni, megérteni azt, ahogyan a dolgok jelenleg mennek, és megtalálni minden jelentősebb kockázatot. Ezek gyökérokainak feltárása és szakszerű megoldása olyan tartalékokat szabadíthat fel, amely a menedzsment (multinacionális cégek esetén a helyi gazdálkodás) mozgásterét bővíti, ezzel plusz motivációt és forrásokat adva a célok megvalósításához.

Talán nem meglepő, hogy az első lépés ebbe az irányba a vállalati belső együttműködés állapotát leíró kommunikációs rendszer auditja, amely a szervezeti tünetekből levezetett folyamat okokat is feltárja. Ez után következik a konszolidáció, a töredezettségek, megakadások feloldása, vagyis a folyamat fejlesztés, hogy a munka végeztével egy ésszerűbb, gyorsabban reagálni képes, olcsóbban működtetett szervezetet kapjunk vissza.

Szakértői csapatunk várja érdeklődését.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések