fbpx

A vezető, a beosztott és a valóság

Minden vállalatnál legalább két kép él az ott dolgozókban, hogy milyen is a cég, a hangulat, milyen ott dolgozni – hogyan működnek a folyamatok, kikhez kell fordulni probléma esetén, mit lehet, és mit nem lehet megosztani, közösen átbeszélni a fontos és a kevésbé fontos témák közül.

Az egyik a vezető (vagy a vezetők) fejében van: a teljesítmény, az eredmény, a hatékonyság, a számok és a negyedév felől tekint „birodalmára”, és mindezek fényében gondolja azt, hogy jól vagy rosszul mennek-e a dolgok, és hogy mi minden lehet ennek a hátterében. Amit muszáj vagy jónak lát mindebből megosztani, azt megírja az anyavállalat külföldi vezetésének, a havi értekezleten, elmondja az állománygyűlésen, nagyritkán egy szakmai konferencián.

A másik kép a beosztottak fejében formálódik. Ha megkérdezik őket erről a vezetőik, mondjuk egy elégedettségi kérdőív formájában, akkor ikszelgetnek. Aztán utána a büfében vagy a neten a titkos csoportban elmondják egymásnak, hogy a vezetők biztos utána tudnak nézni, hogy ki mit ikszelt be, úgyhogy ő azt írta, amit hallani szerettek volna, és hogy a lényeges dolgokra idén sem kérdeztek rá. Meg hogy hiába szól az osztályvezető-helyettesnek, hogy vacak a szoftver, az nem foglalkozik ezzel, úgyhogy dupla munkát kell végezni, ez viszont egyetlen főnököt sem érdekel.

A két kép sok esetben igencsak eltér egymástól. Az eltérés nagyságával együtt nő annak a kockázata, hogy önálló folyamatok keletkeznek, informális kommunikációval kezdik helyére rakni az együttműködést, mert a formális, a hivatalos alkalmatlan erre.

Ám van egy harmadik dolog is, ez pedig a valóság. Nem a kettő átlaga, hanem a találkozásuk, az átfedésük, és mindaz, ami körbeveszi. Amit a távozó kollégák mondanak a barátaiknak arról, hogy miért jöttek el, amit a chat-be írnak a béremelés kapcsán a munkatársak, vagy éppenséggel amiért tolonganak a jelentkezők, ha felad a cég egy álláshirdetést. A valóságnak is rengeteg részlete van, melyek akár ellent is mondanak egymásnak. Ám minden esetben összerakható egy olyan nagy kép a külső, a belső és a rejtett kommunikáció elemeiből, ami már hiteles alapot nyújt a mélyebb megértéshez.

Azon keresztül pedig a lehetőségekhez, a változáshoz, a fejlődéshez is.

Kapcsolódó bejegyzések