fbpx

Stressz 2022

Fú, de stresszes volt a reggel! – hangzott régen, ha valaki az átlagosnál nagyobb dugóból érkezett reggel a munkahelyére. Mostanában azonban sajnos más jellegű stresszhelyzeteket élnek át az egyének, a vállalatok, a társadalmak.

Stresszt alapvetően akkor élünk át, ha olyan helyzettel találkozunk, amely saját megítélésünk szerint meghaladja képességeinket vagy a rendelkezésére álló erőforrásainkat. Idén jutott belőle bőségesen a legtöbb szervezetbe, ráadásul a járvány stresszhullámai még nem is csitultak el, máris itt van az energiatéma összes stresszhatása.

Még jó, hogy a megelőző években a csapból is a reziliencia folyt. Meg is tanultuk, annyiszor hallottuk tréningeken és konferenciákon, hogy a reziliencia egy rugalmas ellenállási képesség, hogy erőteljes, meg-megújuló, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen alkalmazkodjon az egyén, a szervezet – bármilyen rendszer.

Azonban a reziliencia nem bölcsek köve, amit szükség esetén leemelünk a polcról. Az idei – meg a tavalyról, tavalyelőttről ránk maradt – stresszhatások hatalmasak, változékonyak, ráadásul folyamatosak is.  Ezért fontos, hogy a nagyobb, akár extrém terhelést jelentő helyzetekre is rugalmasan tudjunk reagálni. A vezető feladata, hogy a megfelelő eszközökkel megbirkózzon ezzel anélkül, hogy a hullámok átcsapnának a cég felett.

Ha erre nem figyel, és az extrém méretű igénybevétel miatt kimerül a csapat, az a vállalati egészséget veszélyeztetheti. Ám annak, hogy mit élünk meg stresszként, pontosabban mire reagálnunk stresszel, van egy egyénfüggő oldala. Tőlünk függ, a saját helyzetértékelésünktől, hogy kihívásnak tekintjük-e a helyzetet, és ha igen, akkor a saját véleményünk szerint meg tudunk-e küzdeni vele. Hiszen tudjuk, a stressz teljes hiánya hosszú távon a motiváció elvesztéséhez és unalomhoz is vezet. Ezzel szemben a közepes szintű stressz-állapot akár még támogathatja is a teljesítményt, míg a magas stresszhatások viszont negatívan hatnak az eredményességre, és az egészségre is. Ha vezetőként figyelünk mindezekre, akkor elébe mehetünk az akár csapatszinten eszkalálódó helyzeteknek.

Kapcsolódó bejegyzések