fbpx

Digitális pletyka: más, több, fontosabb

Egy évvel ezelőtt elkezdett átalakulni a vállalatok kommunikációja, és a mai napra már jelentős mértékben meg is változott. A változás nemcsak a meetingekre vagy a vezetői tájékoztatókra hatott, amelyek meghatározó arányban kerültek át az online térbe, hanem a digitális pletykára is.

A digitális pletyka korábban is létezett: amikor az értekezleten a vezető arról győzködte a kollégákat, hogy igenis izgalmas az új projekt, ráadásul hosszútávon is hasznos, sok munkatárs írt egymásnak azonnal mailt vagy üzenetet, hogy micsoda hülyeség ez – miközben úgy tűnt, hogy buzgón jegyzetelnek a laptopjukba.

Miben lett más most a digitális pletyka, 2021 elejére? Alapvetően három dologban: más a mértéke, más a hatása és mások a jellegzetességei. Jóval nagyobb az aránya, mint tavaly március előtt volt, hiszen a hivatalos kommunikáció is többé-kevésbé átterelődött az online térbe. Akik home office-ba kényszerültek, általában megtanulták a folyosó és a teakonyha helyett a chatszobák és a social media tereit használni az információs kommunikációra – még ha korábban nem is tették. És egy videokonferencia alatt is ugyanúgy lehet írogatni egymásnak, mint régebben, megosztott képernyő esetén pedig akár a telefonon: az ember élelmes, és innovál, ha a körülmények rákényszerítik erre.

Megváltozott a hatása is. Leginkább azért, mert csak az otthon terében vagy a képernyőn látjuk egymást maszk nélkül, emiatt elkomolyodtunk: az emberiség hosszú hónapok óta globális mosolyszünetet érzékel. A helyzet is komoly, a hosszú tél utolsó hónapja sem ért még véget. Így a digitális pletykának felerősödött például a rekreációs funkciója is, amivel mosolyt lehet csempészni egymás mindennapjaiba, akár telefonon, akár monitoron, akár csak emojikkal: ezeket a jeleket a hivatalos levelezés nemigen tűri. Pedig milyen vicces például, ha a főnök bekapcsolva marad, és hallatszik, amint a párja kiosztja valamiért…

A digitális pletykát nehezebb kontrollálni is: az offline térben jól látszott, ha ketten egymáshoz közelebb állva, akár össze is hajolva beszélgettek a dohányzóban vagy az ebédlőben. Az online térben sokkal több rejtett zug van, könnyebb láthatatlannak maradni.

Abraham Lincoln-nak, az USA tizenhatodik elnökének tulajdonítják a mondást: „Nem érdemes a hibáinkat elkövetni, ha nem tanulunk belőle!“ Az elmúlt évben felerősödött a tanulás mértéke, hiszen egyik-napról a másikra kellett elsajátítanunk az együttműködés új eszközeinek a használatát is. Muszáj hát tanulnunk, beosztottként és vezetőként is: nemcsak az új app telepítéséről, hanem a vállalati kommunikáció kultúrájának új aspektusairól is.

Mert a munkahelyen nemcsak dolgozunk.

 

Kapcsolódó bejegyzések