fbpx

Világbajnoki cím – tehetség, vagy nyerő autó?

A formula 1 versenysorozat iránt érdeklődőket évtizedek óta foglalkoztatja a dilemma: az egy-egy versenyző által dominált korszak sikerei mögött vajon a versenyzői, vezetői tehetség, a kivételes képességet állnak-e, vagy egy tervezőzseni által megálmodott és tökéletesre összehangolt autónak köszönhető a folyamatos siker. Schumacher, Vettel, Hamilton, vagy jelenleg éppen Verstappen dominanciája folyamatosan életben tartja azt az aggodalmat, hogy unalmassá válnak a versenyek, ami egy idő után az érdeklődés csökkenésével, vagyis gazdasági veszteségekkel járnak a versenysorozat résztvevői, a szponzorok számára. Újra és újra felmerül az ötlet, hogy mi történne, ha az éppen egy, a mezőny végére szoruló pilóta lehetőséget kapna a napjaink kétségkívül legnagyobb mérnök zsenije, Adrian Newey által megálmodott Red Bull-t vezetésére: változnának az erőviszonyok? Verstappen visszacsúszna mondjuk egy Haas volánja mögött?

Valamiért ez jutott eszembe, amikor a hazai szakmai elismerésekről olvasok. A legjobb marketinges, PR-es, kommunikációs szakemberek tényleg a legjobbak? Vagy jó sorsuk, tehetségük, kitartásuk olyan cégekhez vezérelte őket, amelyek gazdasági ereje, büdzséje lehetővé teszi a látványos kampányok, projektek megvalósítását, amelyek mindenhonnan jól láthatóak, könnyen beazonosíthatók és így megítélhetők. A jelenlegi szakmai listák leginkább arra jók, hogy az ilyen, „vonal feletti”  cégeknél, intézményeknél aktív szakembereket rangsorolják, ami nyilván helyes, hasznos, de enyhén szólva sem adnak teljes képet. Van a gazdaságnak egy hatalmas szelete, amely a „vonal alattiak” világa, ahol úgy születnek kivételes teljesítmények, példaértékű növekedések, fejlődések, hogy azokról csak az adott cégek közvetlen környezete értesülhet. Ők a csendes többség, akik csak elvétve kapnak nagyobb nyilvánosságot, őket nem ünneplik meg elegáns fogadásokon. Mindkét világban volt részem szerepet vállalni, egyiket sem helyezném a másik elé, az aránytalanság azonban szembeszökő, és amikor egy-egy szakmával kapcsolatban azt állítjuk, hogy XY a legjobb benne, csupán azért, mert ő rajta van a radaron, igazságtalannak érzem.

Érdekes lenne eljátszani a gondolattal, hogy egy helycsere a versenyautó volánjánál a vállalati ranglistákon mit eredményezne.

Kapcsolódó bejegyzések