fbpx

Förtelmes főnökök, figyelem!

Nem kötelező ám itt dolgozni! – zárt le egy munkahelyi konfliktust az egyszeri vezető, miután beosztott kollégájával kialakult szakmai nézeteltérésnek feloldására nem volt erősebb érve. Mit is lehet ilyenre válaszolni? Hiszen a főnök szájából egy ilyen kijelentés felér egy életveszélyes fenyegetésnek: vagy elfogadod az álláspontom, vagy fel is út, le is út. A beosztott pedig mérlegel, és ha csak nincs valami rejtett adu a tarsolyában, visszavonulót fúj, mert hát a munkahelyre azért nagyobb szüksége van, mint egy öntudatosan, akár amúgy teljes joggal megnyert belső csatára. Fog összeszorít, kimondani készült megjegyzés visszatart, íróasztalhoz visszakullog és tudomásul veszi, hogy a hierarchiában az erősebbnek akkor is igaza van, ha éppen nincs.

Na, ez az a helyzet, amelyet manapság egyre gyakrabban átír az élet. Fussunk csak neki még egyszer az alaphelyzetnek! Munkahelyi konfliktus, főnök és beosztott nem értenek egyet, a helyzet és a hangulat fokozódik. Eljön ismét a pillanat, amikor a végső érvhez nyúlna a vezető, amikor azt készül kimondani, hogy márpedig úgy lesz, ahogyan ő akarja – ha másért nem, hát azért, mert az ő felelőssége egy döntés meghozatala – különben… És itt muszáj alaposan végig gondolnia, mi is lesz a következő szó.

Miért is? Például azért, mert ha kenyértörésre kerülne a sor, nem kizárt, hogy a beosztott járhat jobban. Különösen akkor, ha olyan szakmával rendelkezik, olyan tapasztalatokkal bír, amelyre szükség van a piacon. Mert bizony egyre több ilyen van, a Java fejlesztőtől a gépészmérnökig, a mesterhegesztőtől a minőségbiztosítási szakemberig, sőt az operátorokat is lassan ide sorolhatjuk. Vagyis egyre több olyan nyitott pozíció van szerte az országban, vagy akár Európában, ahol a munkavállaló valódi alkupozícióval bír. Ha történetünk típusfőnöke tehát meggondolatlanul túltolja a dolgot, akaratlanul is helyzetbe hozza beosztott vitapartnerét, aki – ha már így alakult  – körülnéz és nagy eséllyel talál is magának máshol helyet. A pórul járt főnök pedig egyrészt elveszti gyakorlott, tapasztalt munkaerőjét, amivel megbomlik a közösség, veszélybe kerülhet a munka folytonossága, és egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi színvonalon, ugyanazért a pénzért talál valaki mást.

Kedves főnökök, sok mindent érdemes tehát újra gondolni, ugyanis napjainkban éppen új értelmet nyer a leadership, a kommunikáció, a people management! Mi mindenesetre felkészültünk, hogy másokat is felkészíthessünk.

Kapcsolódó bejegyzések