fbpx

Mennyire vagy ura saját hírnevednek?

Az ember egy életen át építi fel saját magát, ami kinek így, kinek úgy sikerül, ám a végeredmény mindenkinek elvitathatatlan joga. Az ügyesebbek, tehetségesebbek, szerencsésebbek mindezt úgy teszik, hogy nevük értékké válik, amiből aztán akár pénzben kifejezhető hasznuk is származhat. Ez az igazi nagy truváj, talán a legnagyobb, amit valaki elérhet, hiszen ez csak az övé, mindentől és mindenkitől független – elvileg. Ám mivel pénzt ér, óhatatlanul megjelenhetnek azok, akik szeretnének sütkérezni mások dicsfényében, közvetett, vagy közvetlen hasznot húzni a sikerből. Elismert, sikeres emberek mellé állni ősi ösztön, hiszen ez bennünket is erősebbé, kicsit sikeresebbé tesz, legalábbis így érezhetjük. Csúnya dolog? Nem mernénk ítélkezni, mindenesetre a jelenség felvet néhány kérdést.

Először is mennyire zavar ez minket? Ha a dolognak nincs nagy tétje, és nem irigyeljük a potyautastól, hogy a hátunkra álljon, nem feltétlenül kell vele foglalkozni. Más a helyzet, ha olyan teszi ezt és úgy, hogy az ellentétes mindazzal, amit gondolunk a világról, vagy amit sugároz az önmagunkról felépített kép. Ugyanez a helyzet, ha látványos a haszonszerzési szándék, vagyis az általunk kikapart gesztenye más tányérjában köt ki.

Az sem mindegy, hogy mindez figyelmetlenségből, vagy szándékosan, tudatosan történik-e meg. A GDPR világában elvben ahhoz is beleegyezésre van szükség, hogy valakit egy nyilvános eseményen lefotózzanak, így a kérdezés, engedély nélküli hivatkozás nem csak barátságtalan, de etikátlan is. Ha aztán mindezt szóvá teszed, azt mondhatja: “upsz, bocsi”, ám az ilyen sosem véletlenül történik.

Végül odáig fajulhatnak a dolgok, hogy valaki éppen ránk építi saját nimbuszát, hiányzó kompetenciáját, szakértelmét azzal pótolja, hogy bennünket nevez meg szakértőjének, szakmai partnerének, országos cimborájának. A nap végén aztán persze úgyis kiderül a turpisság, legkésőbb akkor, amikor a jól felépített (ál)hírnév alapján az ügyfél hiába keresi a hivatkozott híres embert a csapatban, helyette a papírmasé szakértőt kapja csak meg.

Tanulság? Talán annyi, hogy ami a tiéd, arra vigyázz, és ha kell, óvd meg, szerezd vissza, mert belőled csak egy van, másból meg nagyon sok!

Kapcsolódó bejegyzések