fbpx

Vezető vagy senior expert?

Közismert, hogy embereket jól vezetni külön szakma, tudomány, képesség. Egy jó mérnök, vagy közgazdász nem feltétlenül lesz egyben jó vezető is. Sőt, gyakran előforduló tévedés, hogy egy, a maga területén kiválóan teljesítő szakembert úgy ismernek el, hogy vezetővé, vagy éppen még nagyobb vezetővé emelik. Sokaknak ez óriási lehetőség, másoknak maga a rémálom, hiszen nem az az alkat, nem vezetőnek született. A gond leginkább az, hogy ez a rémálom az illető által vezetett szervezetben csapódik le legszélsőségesebben. Az üzlet képtele, vagyis hogy egy meg egy legyen több, mint kettő, egészen biztosan nem fog megvalósulni, sőt, a következmények a csoportos bénázástól egészen a drámai szétesésig igen szélsőségesen szórhatnak.

Szerencsére vannak már olyan vállalatok, ahol felismerték, hogy az idő múlásával nem csak egy féle képpen, vagyis vezetővé emeléssel  lehet elismerni egy munkatársat. Találkozhatunk senior expertekkel, akik amellett, hogy egyre komplexebb szakmai feladatokat kapnak, mindez nem feltétlenül jár emberek vezetésének kényszerével. Ők azok, akik sokkal komplexebben látnak rá egy munkára, jobban értik az összefüggéseket, tapasztalatuk segít elkerülni hibáka, zsákutcákat, vagy éppen belső és külső kapcsolatrendszerüket hasznosíthatják. Beillesztésük, támogatásuk persze ennek megfelelően nem egyszerű: éppen tapasztalatuk miatt kritikusabbak, így rugalmasságuk sem mindig elegendő, ám mindez értő közegben kezelhető kihívás.

A másik figyelemreméltó lehetőség senior expertek tekintetében a fiatalok támogatása. A mentorálás amúgy is fontos utánpótlás nevelő eszköz, jó mentort találni viszont nem egyszerű. A senior expert talán éppen azért alkalmasabb erre a feladatra, mert nem köti le idejét a vezetés, az ezzel járó improduktív adminisztráció. Munkaidejének nagyobb részét fordíthatja tudásátadásra, konzultációra, amely aztán búsásan megtérül felkészített, jó irányba terelgetett új kollégák személyében.

Nem kell tehát feltétlenül mindenkiből vezetőt csinálni, és ezt az érintettek is így fogják gondolni. Ezáltal mindenki csak nyerhet.

Kapcsolódó bejegyzések