fbpx

Fáradó közösségek, fáradó szervezetek – új vezetői feladatok

Sokan mesélik: mostanában, munka közben több az emelt hang, és még gyakrabban követi felcsattanó válasz, pedig a párbeszéd két résztvevője közül egyiknek sem lenne oka rá. „Mindössze” arról a jelenségről van szó, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pandémiás fáradtságnak nevez, és ingerlékenységgel, demotiváltággal, néha nyugtalansággal, dekoncentráltsággal jellemez. A tünetek oka a hónapokig tartó bizonytalanság, a tavaszi sokk és krízis hatása. Ami nemcsak az egyes embert, a kapcsolatokat, a családokat teszi próbára, hanem a szervezeteket, a munkahelyi közösségeket is.

Az összetartás is elfáradt, a kohézió is. Régen, amikor még voltak a csütörtöki kávézásaink – kezdi a történetet egy fiatal csoportvezető, mintha a történelmi múltba kalandozna vissza gondolatban. Elmaradtak a sportnapok, a nyárköszöntők, az állománygyűlések, a közös ebédek, az együtt nevetős vállveregetések, hátlapogatások – már nem verbuválódik össze a folyosóról a csapat, hogy együtt induljanak ebédelni, vagy urambocsá dohányozni.

Van helyette hangpróba, technikai próba, hibrid munkavégzés, távolléti projektmenedzsment, csupa új skill, mindez maszkban, gyakran kesztyűben, sűrű kézmosások közepette. A tűréshatár jól látható, és amit a főnök ellenállásnak vél, az gyakran nem más, mint apátia. Vagy egyszerűen csak kimerültség.

A WHO becslése szerint a pandémiás fáradtság az embereknek több mint a felét érinti. Akkor pedig van feladat – mármint hogy vezetői. Először is, rendszeresen szondázni kell a közösség állapotát, kedélyét – hogy tisztában legyen az emberek problémáival. Utána be kell vonni a munkatársakat, a csoportokat a munkán túl az előkészületekbe, a döntésekbe is, amennyire csak lehet, hogy a helyzet megértése növelje a biztonság-érzetüket. Végül, keressük közösen az új megoldásokat: tavasszal az volt a lecke, hogy mit ne csináljunk, most az, hogy miképpen lehet másképp csinálni azt, amit muszáj.

A vezető egyik klasszikus funkciója, hogy energetizálja csapatát. Ez békeidőkben sem egyszerű, a pandémia kellős közepén viszont egyetlen kifejezés illik rá: innen szép nyerni.

Kapcsolódó bejegyzések