fbpx

Amit Jürgen Klopptól tanulhatunk

A professzionális labdarúgást nem csak a kivételes sportteljesítmények, a pazar gólok, vagy éppen a magával ragadó stadion hangulat miatt érdemes nézni. A legnagyobb futball nemzetek bajnokságaiban az élcsapatok mögött precízen felépített vállalkozások, tőzsdére bevezetett cégek találhatók, akiknek elsődleges célja a megtérülés, a folyamatos profittermelés. Emiatt pedig muszáj a legjobb menedzsereket, szervezeti modelleket és kommunikációt, márkaépítést is bevetniük. A spanyol, olasz, német, de legfőképpen az angol bajnokság önmagában is egyfajta ökoszisztéma, szemmel látható hozzájárulással az adott ország bruttó nemzeti termékéhez. Sok mindentől függ, hogy melyik csapat nyeri az adott év bajnokságát, kik lesznek jogosultak az európai kupákban való részvételre, vagy kik esnek ki az élvonalból. Mindezek a tények ráadásul önmagukban is gigantikus pénzeket jelenthetnek pluszban, vagy éppen mínuszban. A tét tehát őrülten nagy, és van ebben az egyenletben egy kiemelkedő tényező: a vezetőedző, a menedzser személye.

Ahogyan a gazdaság más ágaiban, itt is meghatározó, hogy ki és hogyan vezeti a céget, esetünkben a csapatot. Összetett teljesítményre van szükség a sikerhez: szakmai felkészültségre, elméleti tudásra, strukturált, stratégiai gondolkodásra, és mindemelett olyan kommunikációs képességekre, amelyek révén akaratát, szándékait, kéréseit át tudja adni, elképzeléseit meg tudja valósítani.

Jürgen Klopp az én hősöm, akit már karrierje németországi szakaszában figyelgettem, és végül Angliában, a Liverpoolnál teljesedett ki tehetsége és vált a világ egyik legnagyobb edzőjévé. Szakmai tudása valószínűleg nem nagyobb a hozzá mérhető nagyságokénál. Amiben több, az a munkájához és főleg a közösséghez való hozzáállása. Láttam egy videót, amely egy átlagos munkanapjának indulását dokumentálja: a sportközpontba való megérkezése során mindenkivel – értsd tényleg mindenkivel – kezet fog, megöleli a takarítónőt, mosolyog, beszélget. Minden rezdülésével elkötelezettségét, motiváltságát sugározza, és azt üzeni, mi együtt érünk valamit, és mindenki ennek a nagy csapatnak, családnak a része. Szoboszlai Dominik, aki idén igazolt a Liverpoolhoz, így emlékszik vissza az első napjára: „Az első napon (Klopp) behívott az irodájába és azt mondta: nézd, tudjuk, milyen játékos vagy, és mire vagy képes. Nem kell az első naptól ezt bizonygatnod, sokkal inkább a csapattal együtt fejlődj! Szóval szabadulj fel, csináld a dolgod és az eredmények jönni fognak. De mindent adj bele, és dolgozz keményen, ha játszani akarsz!” A folytatást ismerjük, Szoboszlai gyorsan, eredményesen és sikeresen kapcsolódott be a világ egyik legjobb csapatának közösségébe.

Jürgen Klopp minta lehet minden vállalatvezetőnek. Nem csak hatékony és sikeres, de mindezt úgy éri el, hogy közben a körülötte lévők jól érzik magukat, élvezik, amit csinálnak, így még többre képesek, mint egy feszült, stresszes környezetben.

Kapcsolódó bejegyzések